Ank Schut

Psychotherapeut – GZpsycholoog

Adres

Turfmarkt 12a 2011CA Haarlem

06-19438750

Talen

Nederlands

Wachttijd

> 3 mnd.

Werktijden

dinsdag, woensdag en donderdag van 9 tot 17.30 uur

Toegankelijkheid

Toegankelijk voor mindervaliden
Niet toegankelijk voor een rolstoel

Over Ank Schut

Sinds 2013 werk ik in Psychotherapiepraktijk Anima samen met collega Marike Jellema. Het woord anima (Latijn) betekent ziel, bezieling. Oorspronkelijk betekent het adem of luchtstroom, en breder gezien staat het voor levenskracht. De praktijk is te vinden in het centrum van Haarlem, en ademt een sfeer van openheid en levendigheid, van rust en ruimte om na te denken en om contact te maken met de eigen gevoelsbeleving.

Ik heb met alle zorgverzekeraars een contract. Ik maak gebruik van technieken uit verschillende psychotherapeutische richtingen, maar ben vooral thuis in het werken vanuit het psychodynamische kader en vanuit de Affect Fobie Therapie. Ik werk daarmee persoonsgericht; dat is, voorbij de klachten kijken naar wat daaronder ligt en wat geregeld onbewust is. Psychotherapie is wat mij betreft een gezamenlijke onderneming. Wanneer het vertrouwen gegroeid is onderzoeken we samen hoe het komt dat je vastloopt. Wat je heeft gemaakt tot wie je bent, en waarom je je zo voelt en handelt als je gewend bent om te doen. Vaak heeft een mens last van patronen in de omgang met zichzelf en anderen; patronen die vroeger ontstaan zijn met goede reden. Echter wat ooit zinnig of zelfs nodig was blijkt in het huidige bestaan belemmerend. Zo werkt dat wat onverwerkt en pijnlijk is door in je functioneren in het heden.

Psychotherapie kan helpen die al langer bestaande patronen te gaan begrijpen en meer zicht te krijgen op wat er in je binnenwereld speelt, op gevoelens en behoeften. Belangrijk is vaak een mildere blik op jezelf en je functioneren te ontwikkelen. Dit proces leidt ertoe dat je je meer verbonden voelt met jezelf – en daardoor met anderen. Zo kan psychotherapie bijdragen aan een grotere vrijheid van ervaren en handelen, en aan meer regie over het eigen leven.

Mensen in verschillende levensfasen stappen mijn kamer binnen met hun eigen verhaal over hun leven en ontwikkeling. Het is de ontmoeting die me nieuwsgierig maakt en die met elke persoon weer anders is. Met mijn achtergrond in het werken met kinderen en adolescenten in de jeugdGGZ heb ik affiniteit met de psychotherapie met jongvolwassenen met hun mogelijkheden tot ontplooiing en groei. Maar in welke levensfase ook, ik houd steeds het kind in de volwassene in het oog.

Naast psychotherapie bied ik leertherapie aan voor de opleiding tot BIG-geregistreerd psychotherapeut.

Specifieke behandelmethoden

Lidmaatschap

Neem contact op met
Ank Schut

Stemmingsklachten

Iedereen heeft wel eens ‘een dip’ of zit soms even niet zo lekker in zijn vel. U voelt zich dan somber of verdrietig na bijvoorbeeld een tegenslag, een ruzie, het verlies van een dierbare of zomaar. Meestal gaat dit vanzelf over. Maar bij sommige mensen blijft deze stemming aanhouden. Ze hebben nergens meer zin in of belangstelling voor. Hun hele leven wordt beheerst door somberheid. Ze hebben geen energie om iets te ondernemen en het lukt maar niet om minder somber te worden. Mensen die weken- tot maandenlang last houden van zo’n zwaarmoedige stemming kunnen lijden aan een depressie.

Wat is depressie?

Depressie is een stemmingsstoornis. Iemand met een depressie heeft last van:

  • een sombere, neerslachtige stemming en een leeg gevoel
  • en/of het verlies van interesse en plezier

Daarnaast heeft iemand last van één of meerdere van onderstaande klachten of verschijnselen:

  • een gevoel van waardeloosheid of schuldgevoelens
  • slaapstoornissen
  • minder of meer eetlust of duidelijke gewichtsverandering
  • weinig energie of vermoeidheid
  • concentratieproblemen of besluiteloosheid
  • traagheid of juist aanhoudende lichamelijk onrust
  • terugkerende gedachten over de dood of zelfdoding.

Soms gaat een depressie gepaard met allerlei andere klachten zoals lusteloosheid, paniek- of angst, snel geïrriteerd zijn, vergeetachtigheid, verminderde seksuele gevoelens, veel of juist niet kunnen huilen, gevoelens van hopeloos- en hulpeloosheid, lichamelijke klachten waarvoor geen oorzaak gevonden wordt en het leven zinloos vinden. Ook kan iemand met een depressie zichzelf, zijn huis en sociale contacten verwaarlozen.

Verder lezen? Zie http://www.psychischegezondheid.nl

Angst, dwang en fobische klachten

Iedereen is wel eens bang. En dat is maar goed ook, want angst zet ons lichaam op scherp. We schrikken bijvoorbeeld van de geur van brand, zodat we het vuur snel kunnen blussen of kunnen vluchten. Maar sommige mensen zijn bang terwijl er geen werkelijke aanleiding toe is. Het zweet breekt ze bijvoorbeeld uit bij de gedachte dat ze een telefoontje moeten plegen, ze zijn erg bang om alleen gelaten te worden of moeten van zichzelf overdreven vaak hun handen wassen. Als de angst het dagelijks leven in de weg staat, dan kan het zijn dat er sprake is van een angststoornis.

Wat is een angststoornis?

Mensen met een angststoornis zijn regelmatig zeer angstig terwijl er geen werkelijke aanleiding voor is. Ze hebben de neiging om situaties die ze met de angst in verband brengen te vermijden. Die vermijding gaat hun leven steeds meer bepalen, terwijl hun angst er niet minder door wordt. De angst ontregelt dan het dagelijks leven. Een angststoornis krijgt iemand meestal niet van de ene op de andere dag. Grenzen verschuiven bijna onmerkbaar totdat de situatie uit de hand loopt. Iemand gaat de deur helemaal niet meer uit of staat urenlang bijvoorbeeld deuren of gas te controleren. Veelvoorkomende klachten bij een angststoornis zijn: hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen, gebrek aan eetlust en concentratieproblemen. Ook hebben mensen vaak last van een bang voorgevoel, (over)bezorgdheid, prikkelbaarheid, nervositeit, spanning en onrust. Tijdens een angst- of paniekaanval zijn de meest voorkomende:

  • pijn of beklemd gevoel op de borst
  • hartkloppingen
  • zweten
  • ademnood, het gevoel te stikken
  • snel en hijgend ademhalen
  • duizeligheid of het gevoel flauw te vallen
  • trillen
  • misselijkheid of diarree
  • een doof gevoel of tintelingen in de armen en benen
  • een gevoel van onwerkelijkheid, als in een droom

Er bestaan veel verschillende angststoornissen. De meest voorkomende zijn de specifieke fobie en de sociale fobie.

Wat is een obsessief-compulsieve stoornis?

Mensen met een obsessief-compulsieve stoornis (OCS) hebben last van dwanggedachten (obsessies), dwanghandelingen (compulsies) of een combinatie van beide. Dwanggedachten zijn vervelende, steeds terugkerende gedachten die moeilijk los te laten zijn. Bij een dwanghandeling doen mensen dingen steeds op dezelfde manier (rituelen). Door het uitvoeren van dwanghandelingen proberen ze te voorkomen dat gebeurt waar ze zo bang voor zijn, omdat het anders te veel spanning oproept. Ze blijven bijvoorbeeld sloten of elektrische apparaten controleren omdat ze bang zijn dat er ingebroken wordt of het huis ontploft.


Verder lezen? Zie: www.psychischegezondheid.nl

Overspanning en burn-out

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn en af en toe flink moe zijn na een dag hard werken kan een voldaan gevoel geven. Niets om je zorgen over te maken. Of toch..? Kleine en veel voorkomende klachten kunnen ongemerkt iemands leven binnensluipen. Soms raakt iemand er aan gewend geraakt zich vaak moe te voelen. Maar vaak moe zijn, is dat wel zo gewoon? En die maagpijn, hoort die echt bij je? Wanneer iemand doorgaat en dit soort symptomen negeert, kan dat een tijdlang goed gaan. Er kan een moment komen dat de klachten hun tol eisen, en er sprake is van overspanning of burn-out.

Wat is overspannenheid?

Iemand is overspannen (overwerkt of overbelast) als spanningsklachten zo erg zijn dat men niet goed meer kan functioneren. Bij overspannenheid heeft iemand meestal een paar weken nodig om te herstellen en weer in balans te komen.

Wat is burn-out?

Bij een burn- out kan iemand niet meer werken en/of nauwelijks in het gezin functioneren. Bij een burn-out voelt men zich lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Dit is het gevolg van vaak jarenlange spanningsklachten die steeds erger zijn geworden en waaraan te weinig aandacht is besteed. In dat geval is deskundige hulp en training nodig om beter te worden en te leren grenzen te herkennen en te bewaken.

Lichamelijke signalen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Slecht slapen.
  • Spierpijn, hoofdpijn, rugpijn.
  • Maagpijn, darmstoornissen.
  • Verminderde weerstand en daardoor meer kans op verkoudheid en griep.
  • Hartkloppingen, een hogere bloeddruk en cholesterol.
  • Toegenomen transpiratie en trillen.

Psychische signalen zijn:

  • Niet meer tot rust kunnen komen, opgejaagd gevoel.
  • Prikkelbaarheid, sneller geïrriteerd zijn.
  • Sombere buien, huilbuien en piekeren.
  • Angst.
  • Niet meer kunnen genieten, lusteloosheid.
  • Slecht beslissingen kunnen nemen.
  • Veel vergeten, concentratieproblemen.
  • Onzekerheid, verminderd zelfvertrouwen.
  • Schuldgevoelens.

Verder lezen? Zie:http://www.psychischegezondheid.nl.